Het zal je maar overkomen. Je partner, vader, moeder of de persoon waar je veel om geeft krijgt de diagnose dementie. De wereld stopt heel even. Veel vragen komen in u op. Als mantelzorger bent u vaak de grootste steun en toeverlaat van de persoon met dementie. Maar hoe gaat u om met deze persoon, die niet meer weet welke dag het is, de tijd niet meer beseft en af en toe boos wordt omdat het niet meer gaat zoals vroeger?
Tips voor omgaan met dementie in thuissituatie
- Zorg voor een vaste structuur, dat geeft houvast. Let erop dat het dagelijks leven zo voorspelbaar mogelijk verloopt. Vermijd onverwachte gebeurtenissen.
- Confronteer de persoon met dementie niet met zijn/haar onvermogen (falen). Zeg dus niet “Dat heb ik al zo vaak gezegd, dat weet je toch wel?”.
- Communiceer duidelijk en zorg voor een vriendelijk gezicht. Gebruik eenvoudige zinnen en non-verbale ondersteuning. Zo kunt u bij de vraag “Lust je een kopje koffie?” een beweging maken met uw hand naar uw mond.
- Voorkom overprikkeling. Doe een ding tegelijk (niet de televisie aan bij het voeren van een gesprek of tijdens het eten).
- Neem de tijd en blijf geduldig. Praat niet te snel. Doe dingen niet te haastig.
- Geef emoties de ruimte. Wees er voor iemand die in de war is. Dit kan door gevoelens te benoemen, te luisteren en eenvoudig een hand vast te houden.
- Blijf samen actief. Doe huishoudelijke klusjes, neem tijd voor hobby’s als handwerken of ga samen wandelen.
- Raak zelf niet overbelast. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Denk aan uzelf en maak tijd voor ontspanning.
- Haal samen herinneringen op van vroeger. Praat over prettige gebeurtenissen waar hij/zij trots op is. Neem een fotoboek erbij.
- Benadruk de positieve dingen, zoals de dingen die iemand nog goed kan. Geef regelmatig een compliment.
Dementiewijzer
Mag iemand met dementie nog autorijden? Het antwoord op deze en 19 andere veelgestelde vragen vindt u in de dementiewijzer. Amaliazorg, Archipel, Valkenhof en Joris Zorg hebben deze handzame dementiewijzer samen gemaakt. Familie, vrienden en kennissen van iemand met dementie vinden hierin op een laagdrempelige manier informatie over dementie. De tips en antwoorden helpen u beter aansluiting te vinden op de belevingswereld van uw naaste. De dementiewijzer bestaat uit 20 veel gestelde vragen met antwoorden en 20 communicatietips.
Zorgtrajectbegeleiders bieden ondersteuning
Uw huisarts kan u doorverwijzen naar een zorgtrajectbegeleider voor ondersteuning aan de persoon met dementie en aan de mantelzorger(s). Hij/zij heeft veel ervaring in de begeleiding. Zorgtrajectbegeleiders weten waar uw behoeften liggen en weten ook wanneer – in overleg met u – welke stappen genomen kunnen worden.
Meer over welzijn
Heeft u vragen?
Kom gerust langs. Op dinsdag- en vrijdagochtend tussen 9.00 en 12.00 uur vindt u ons in De Stoelendans. Onder het genot van een kopje koffie beantwoorden we graag uw vragen. Bellen mag natuurlijk ook. We zijn bereikbaar op 0499 – 79 19 79